The mystery above…

Opening the ceiling opened up an unexpected mystery: the horizontal beams that run across the room, which act as floor joists for the room above, have an unusual appearance.

saltbox post design 1

Where the beams/joists meet the edge of the wall by the outside of the kitchen, each beam/joist tip has been cut diagonally. This would indicate that the beams were originally defined otherwise.

We speculate that the beams/joists were originally part of a “saltbox” style roof, and when the second floor was added above the kitchen (in the 18th century perhaps?), the beams were pulled up into horizontal placements, shifting from their original diagonal placements.

saltbox 2

Within the kitchen, the areas between the beams/joists appear as partitions along a high narrow ledge.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s